Er zijn meerdere technieken om een OTP (one time password) te genereren. De meeste bekende zijn de tokens waarbij een nummer wordt getoond. Of waarbij je een nummer moet ingeven waarna er een tegennummer wordt gegenereerd. Of de apps op een smartphone zoals de Google Authenticator die een code genereren.

Nu zijn tokens fysieke producten die besteld moeten worden, die moeten worden uitgerold, wat registratie vergt en werktijd kost. Een token kan ook verloren worden. En een token stopt na verloop van tijd met werken. Er moeten weer nieuwe besteld worden en worden uitgedeeld. Erg omslachtig allemaal. Authenticatie via apps genereren een code aan de hand van de tijd. Er wordt op een lijst gekeken welke dan de volgende code moet zijn, en/of hij wordt aan de hand van een formule berekend.

Er is risico dat een hacker aan de hand van een aantal gegenereerde codes de volgende waarde kan berekenen. En deze codes zijn niet sessie afhankelijk. Als iemand mee kijkt (bijv. middels een keylogger) kan hij de code meteen op een ander systeem ook invoeren, mits binnen de tijd waar in de code geldig is. Dat is niet veilig. Bovendien moeten de apps geïnstalleerd worden. Dat kan niet altijd op een privé toestel van iemand. En je hebt er een smartphone voor nodig. Die heeft niet iedereen. En als gebruiker moet je ook steeds de app opzoeken en opstarten. Dat kan beter!

LEES MEER...